Rejs ansvarligt

- socialt, økonomisk og miljømæssigt

Åbn printvenlig version af siden

Vores gode råd til at rejse ansvarligt

Vi lever i en globaliseret verden, hvor det at rejse er en stor del af hverdagen. Det gælder både, når vi rejser på ferie privat, når vi tager på forretningsrejse, og når vi rejser ud i verden for at yde humanitær hjælp. Vi ved dog også, at rejserne påvirker vores klima og vores klode. I Unitas mener vi, at vi som rejsebureau har et ansvar for at bidrage til en mere bæredygtig verden, så verdens rejsemål også består i fremtiden. Vi mener ikke, at vi skal rejse mindre. Vi mener i stedet, at vi skal rejse mere socialt ansvarligt

CSR_Bæredygtighed_Nepal_Projektbesøg

Vi ønsker at udvise respekt for verdens rejsemål, og vi opfordrer vores rejsende til at gøre det samme.

Klaus Boe Østergaard
Vicedirektør i Unitas Rejser

Vi tænker bæredygtighed ind i alle aspekter af vores forretning. Det gælder såvel internt i huset som i samarbejdet med leverandører og i vores dialog med kunderne. Vi opfordrer ligeledes vores kunder til at rejse mere ansvarligt, så fremtidige generationer kan have samme glæde af at rejse, som vi har.

Her på siden kan du læse vores tips til, hvordan du kan rejse mere ansvarligt. Det behøver ikke at være en stor omvæltning. Det handler om at udvise sund fornuft, at opføre sig anstændigt og behandle mennesker og miljø med respekt. Det indebærer, at vi som mennesker ændrer nogle ting i vores rejsemønster, så vores rejser i stedet kan have en positiv indvirkning i lokalmiljøet. Det er ikke kun godt for miljøet og lokalbefolkningen, men giver også nye oplevelser, så vi får mere ud af vores rejser.

Når vi taler om at rejse ansvarligt, indebærer det tre aspekter – sociale, økonomiske og miljømæssige forhold.

Rejs ansvarligt – socialt

Rejs med indsigt

Vi anbefaler, at du sætter dig ind i den lokale kultur, religion og politiske forhold, inden du rejser til et nyt land. Det gør det nemmere for dig at handle respektfuldt og i overensstemmelse med de lokales normer og regler.

Mød de lokale i øjenhøjde

Det er ligeledes en fordel at sætte sig ind i sproget og lære et par gængse formuleringer, og vær endelig ikke bange for at bruge dem! Det åbner en række muligheder for at få en dybere indsigt i rejsemålet, og de lokale deler gerne ud af tips og gode råd om fx lokale aktiviteter, spisesteder, markeder eller andre steder, som I kan udforske.

Observér de lokales adfærd og gør som dem

Andre kulturer kan have andre måder at gøre tingene på. Se dig omkring, observér de lokales adfærd og følg den. Der kan være andre tidsbegreber, regler om påklædning, tiltale osv. En grundregel kan være, at du bruger din sunde fornuft og opfører dig, som du forventer, at besøgende gør i dit hjemland.

Vi tager afstand

Unitas Rejser tager afstand fra børnearbejde, børnemisbrug, sexturisme og diskrimination, og vi opfordrer vores rejsende til at gøre det samme.
Husk altid at spørge, inden du tager billeder eller optager video af personer eller særlige steder og seværdigheder.

Rejs ansvarligt – økonomisk

Brug lokale leverandører

Du får mest ud af din rejse, når du bor, spiser og handler lokalt. På den måde går dine penge til det sted, du besøger og kan have en positiv indvirkning i lokalsamfundet. Samtidig bidrager du til at bevare den traditionelle kultur og folklore. Når du handler lokalt, sparer du i øvrigt CO2-udslippet fra importerede varer.

Vær rimelig, når du forhandler om prisen

Du kan ofte gøre en god handel, når du bevæger dig ud på de lokale markeder. Men husk at være høflig og vise respekt, når du prutter om prisen. Observér kutymen på stedet og skab dig en fornemmelse af prisniveauet. Et lille beløb for dig kan være mange penge for den lokale sælger.

Unitas_CSR_Uganda

Støt lokale velgørenhedsprojekter

Vi opfordrer til, at du støtter konkrete velgørenhedsprojekter i området frem for at give til tiggere på gaden. På den måde kan du både hjælpe flere mennesker og sikre en mere langsigtet virkning.

Rejs ansvarligt – miljømæssigt

Forbrug med omtanke

Du kan bidrage positivt til miljøet ved at reducere dit forbrug af vand, varme og elektricitet. Husk at slukke lyset, når du forlader hotellet. Undgå unødig brug af aircondition. De fleste indkvarteringssteder opfordrer til, at du ikke får skiftet sengetøj og håndklæde hver dag. Du kan også medbringe din egen genbrugelige drikkedunk og taske.

Vælg miljøvenlig transport

Uanset hvilken transportform, I vælger, opfordrer vi jer til at kompensere for rejsen. Bus og tog er de mest miljøvenlige transportformer. Rejser du med bus eller tog, er klimakompensation automatisk inkluderet i prisen. Rejser du med fly, formidler vi klimakompensation gennem Folkekirkens Nødhjælp og CO2-kompensation gennem GreenSeat.

Respektér og bevar naturområder

Vi anbefaler, at du følger de pågældende regler, når du besøger unikke naturområder. Det er altafgørende for at vi kan sikre, at stederne bevarer sin natur og værdi for både lokale og fremtidige besøgende.

Vilde dyr

Undgå så vidt muligt at påvirke naturen negativt. Unitas Rejser prioriterer samarbejdspartnere, der respekterer dyrenes naturlige habitat, og vi opfordrer vores rejsende til at gøre det samme.

Bæredygtig overnatning

Flere og flere hoteller arbejder på at blive mere bæredygtige. Unitas Rejser tilbyder forskellige former for bæredygtig indkvartering. Tag fat i din rejsekonsulent for at høre om mulighederne og finde den indkvartering, der passer til jeres ønsker.


Vores bæredygtighedspolitik

Vi har som rejsebureau et ansvar og et ønske om at sikre, at fremtidige generationer også kan nyde godt af at rejse. Derfor har vi udarbejdet en bæredygtighedspolitik, som både omhandler vores interne arbejdsprocesser og vores samarbejde med leverandører og andre partnere.

Det betyder blandt andet, at vi udvælger vores samarbejdspartnere med omhu, at vi behandler lokalbefolkningen på vores rejsemål med respekt, og at vi opfordrer vores kunder til at rejse ansvarligt.
Som en del af vores bæredygtighedsrejse er vi blevet godkendt som Travelife Partner.

Foto: Mikkel Østergaard

Vores klimaprojekt i Uganda

Unitas Rejser tilbyder i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp at formidle kompensation svarende til den mængde CO2, som bliver udledt i forbindelse med jeres rejse. Pengene bliver blandt andet brugt i vores klimaprojekt i Uganda, som vi driver i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp, som går ud på dels at plante træer og afgrøder og dels på at investere i klimatilpasning i de områder, hvor klimaforandringerne allerede har sat sine spor. Kompensationen har derfor således både et socialt og et miljømæssigt perspektiv.

Travelife Partner

I februar 2016 blev vi godkendt som Travelife Partner af Travelife. Travelife har til formål at fremme bæredygtighed i rejsebranchen. Som Travelife Partner er vi anerkendt for at sætte fokus på bæredygtighed og for at leve op til grundlæggende krav inden for CSR.

Vi er stolte af at være Travelife Partner og arbejder nu mod næste skridt; at blive Travelife Certificeret.

Vil du vide mere om vores arbejde med CSR, bæredygtighed og klimakompensation?

Læs mere om vores arbejde med bæredygtighed ved at klikke på billederne herunder.