FN's Verdensmål
Når hele verden går sammen om et fælles mål
Hos Unitas bakker vi fuldt op om FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed udvikling. Vi har i mange år arbejdet med bæredygtig udvikling gennem det mellemfolkelige møde, og vi tænker bæredygtighed ind i alle aspekter af vores virksomhed. Det gælder både i de interne processer, i kunderelationer og i vores valg af samarbejdspartnere.
Som rejsebureau er vi meget bevidste om de dilemmaer, som vi står over for ved at beskæftige os med rejser og bæredygtighed. Det gælder såvel, når vi sender skolegrupper ud i verden for at få ny indsigt, som når vi sender humanitære organisationer ud til verdens brændpunkter for at yde (nød)hjælp. Hos Unitas ser vi det som vores fornemmeste opgave at hjælpe andre med at udføre deres arbejde med verdensmålene. Det har vi i mange år kaldt for “Den ansvarlige rejse”.
FN’s verdensmål i Unitas
Her på siden kan du læse, hvordan vi i Unitas Rejser arbejder med de enkelte mål og delmål.
I Unitas arbejder vi målrettet med FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Vi mener, at bæredygtighed skal måles på mere end klimaforandringer og CO2-udledning, Derfor bakker vi op om FN’s verdensmål, som både fokuserer på de sociale, økonomiske og miljømæssige aspekter af bæredygtighed.
Arbejdet med verdensmålene er en del af den proces, som vi har været i gang med siden 2016, hvor vi blev Travelife Partner.
Vi har udvalgt fire verdensmål og delmål ud fra, hvor vi mener, at vi som virksomhed har størst mulighed for at bidrage til at nå målene. Vi bruger målene til at konkretisere, hvordan vi arbejder med bæredygtighed nu og her, men også som et værktøj til at lade os inspirere til, hvordan vi kan gøre endnu mere.
De fire verdensmål, som vi har fokus på, er:
- Verdensmål 4: Kvalitetsuddannelse
- Verdensmål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
- Verdensmål 13: Klimaindsats
- Verdensmål 17: Partnerskaber for handling
Delmål 4.7: Undervis i bæredygtig udvikling og globalt medborgerskab
Verdensmål 4 om kvalitetsuddannelse pitcher lige ind i vores forretningsgrundlag. Fælles for vores rejser er, at det er rejser med mening, der har til formål at fremme mellemfolkelig forståelse og ansvar samt læring om andre kulturer og mennesker.
Hos Unitas Rejser prioriterer vi intern uddannelse og udvikling højt. Vi har et mål om at bruge 1 % af arbejdstiden på efteruddannelse. Derfor er det muligt for vores medarbejdere at deltage i relevante kurser og gennemføre uddannelsesforløb, der dygtiggør dem i deres arbejde.
Vi arbejder særligt med at undervise i bæredygtig udvikling og globalt medborgerskab. Vi har blandt andet nedsat en arbejdsgruppe for CSR, som fordyber sig i bæredygtig udvikling og sociale forhold. Desuden har alle vores medarbejdere gennemgået træning og bestået eksamen i Travelife, så de har større viden om bæredygtig udvikling i Unitas og generelt.
Også eksternt arbejder vi med at udbrede vores viden om bæredygtighed. Her på hjemmesiden og i vores tilbudsmateriale hjælper vi vores rejsende med at træffe mere socialt ansvarlige valg på deres rejse. Vi tager desuden ud af huset for at holde oplæg om bæredygtighed i rejsebranchen for interesserede.
Delmål 8.1 Skab bæredygtig økonomisk vækst
Hos Unitas arbejder vi aktivt med delmål 8 om at skabe bæredygtig økonomisk vækst på flere parametre.
For det første arbejder vi for at generere overskud til vores ejere KFUM og KFUK i Danmark, som bruger vores overskud til at styrke trivslen blandt danske børn og unge.
For det andet stræber vi som virksomhed efter at opretholde økonomisk vækst i overensstemmelse med nationale forhold. Det indebærer blandt andet, at vi skal sikre en årlig økonomisk vækst på minimum syv procent i verdens mindst udviklede lande. Hos Unitas støtter vi indirekte gennem de mange humanitære organisationer, som rejser med os, og som gør en forskel lokalt i de områder, hvor der er behov for (nød)hjælp. Derudover støtter vi lokale samarbejdspartnere, når vi arrangerer en grupperejse for skoler, sogne og andre organisationer.
Delmål 8.4 Brug ressourcerne effektivt i forbrug og produktion
Vi har som virksomhed ikke et fysisk produkt. Derfor ligger vores primære forbrug i driften af vores fysiske lokaler. På kontoret har vi minimeret forbruget der, hvor det er muligt. Vi har blandt andet iværksat affaldssortering, før det blev indført i Silkeborg Kommune. Derudover har vi skiftet alt lys ud til LED, sat censorer op på kontoret og lukket vores lokale servere inkl. aircondition.
Ligeledes har vi udarbejdet en indløbspolitik, hvor vi forholder os til kvalitet, levetid og genbrug i forhold til prisen, da en øget eller sparet omkostning kan ses direkte på bundlinjen.
Vores medarbejdere har mulighed for at arbejde hjemme to dage om ugen. Det reducerer ressourceforbruget med op til 40 % for transporten til og fra arbejde, og samtidig nyder mange af vores ansatte at have mere tid med familien.
Som virksomhed opfordrer vi ligeledes til samkørsel, og vi samler flest mulige møder og besøg, når vi er ude på forretningsrejser.
Delmål 8.5 Skab fuld beskæftigelse og anstændigt arbejde med lige løn
Delmål 8.5 er et af mål, som ligger os meget på sinde. Hos Unitas er medarbejdernes trivsel vores højeste prioritet. Vi har et åbent miljø på kontoret, hvor medarbejderne kan tage fat i ledelsen eller arbejdsmiljørepræsentanten, hvis de har noget på hjerte. Derudover deltager alle medarbejdere i en årlig MUS, ligesom vi også gennemfører en anonym GAIS-trivselsmåling og en APV-undersøgelse.
Den seneste APV-undersøgelse blev gennemført i 2022. Den viste, at det generelt går godt hos Unitas Rejser, og at medarbejderne har stor tillid til ledelsen og til hinanden. Undersøgelsen gav anledning til et skærpet fokus på håndtering af spidsbelastningsperioder samt forvaltning af ressourcer i forhold til de organisatoriske ændringer, som vi påbegyndte i 2022 som en del af vores vækst.
I 2023 gennemførte to medarbejdere en uddannelse som arbejdslystkonsulenter.
Vores mål i den årlige GAIS-undersøgelse er, at vi altid ligger over landsgennemsnittet på delscorer og samlet er på minimum 80.
Forskellen i medianlønnen mellem kønnene ligger på 0,74%. Det tal ønsker vi at holde på under +/- 3%. Ligeledes har vi som mål altid at have mindst én ansat og herefter 3% af arbejdsstyrken med særlige behov.
Delmål 8.6: Hjælp unge i arbejde, uddannelse og praktik
En del af vores sociale ansvar ligger i, at vi fra august 2024 har ansat vores første handelselev. Det er vores mål at ansætte en ny elev hvert år. Derudover har vi et godt samarbejde med lokale jobcentre og forskellige fagskoler. Det giver os mulighed for at ansætte en praktikant eller en studerende, når vi har nogle konkrete opgaver, hvor det giver mening at hjælpe dem med at få relevant erhvervserfaring.
Vi støtter op om efter- og videreuddannelse blandt medarbejderne, og vi har løbende medarbejdere, som deltager i kurser, seminarer og efteruddannelse.
Delmål 8.9: Støt op om bæredygtig turisme
En forholdsvis stor del af verdens befolkning arbejder i erhverv tilknyttet turisme, og turismen er derfor en afgørende indtægtskilde i mange lande.
Som ansvarlig rejsearrangør er vi optaget af at fremme bæredygtig turisme. I Unitas arbejder vi med lokale samarbejdspartnere. Dermed støtter vi lokale projekter og den lokale produktion, som er med til at skabe lokale arbejdspladser med anstændige arbejdsforhold.
Vores Travelife Partnercertificering er et vidnesbyrd om, at vi er anerkendt for at fremme bæredygtighed i rejsebranchen, og at vi lever op til vigtige krav indenfor social ansvarlighed.
En vigtig del af vores bæredygtighedsindsats er vores klimaprojekt i Uganda. Sammen med Folkekirkens Nødhjælp planter vi træer i Uganda og hjælper lokalbefolkningen med klimatilpasning. Det giver vores klimaindsats en ekstra dimension. På den ene side er træplantningen med til at skabe flere bæredygtige jobs. På den anden side bidrager salget af frugt og andre afgrøder fra klimasikrede landbrug til økonomisk vækst i lokalområdet. Således får vores klimakompensation både et socialt og et miljømæssigt perspektiv.
Delmål 13.1 Styrk modstandskraft og tilpasningsevnen til klimarelaterede katastrofer
Delmål 13.1 handler om at styrke modstandskraft og tilpasningsevne til klimarelaterede katastrofer. Hos Unitas Rejser gør vi en særlig indsats for at imødekomme begge mål på flere parametre.
Gennem vores klimapartnerskab med Folkekirkens Nødhjælp klimakompenserer vi for CO2-udledningen på alle vores rejser med bus, tog og færge ved at plante af træer, som binder CO2, der svarer til den mængde, som rejsen udleder. Klimapartnerskabet bidrager desuden til arbejdet med klimatilpasning som følge af klimaforandringerne.
Udover klimakompensation gennem træplantning giver vi også vores kunder mulighed for at kompensere for flyrejsens CO2-udledning, enten gennem os eller via egne projekter.
Som virksomhed tager vi desuden forskellige initiativer til at nedsætte vores klimaaftryk. Det gør vi eksempelvis ved at være bevidste om vores vand- og elforbrug, minimere tryksager, skrue ned for temperaturen samt at kompensere alle vores interne rejser med fly, bil, tog, bus og færge.
Delmål 13.3: Opbyg viden og kapacitet til at imødegå klimaforandringer
Vi ved, at rejser udgør en CO2-belastning, og vi kan som virksomhed ikke undgå den belastning. Lige nu er kompensation vores bedste alternativ til at rejse. Hos Unitas har vi konstant fokus på, hvordan rejser kan blive mere bæredygtige, og vi har et stort ønske om flere klimaneutrale muligheder i fremtiden. Det gælder i særdeleshed for flyrejser. Derfor følger vi udviklingen i luftfartsindustrien tæt.
I det videre arbejde med delmål 13.3 er vi desuden i gang med at udvikle et værktøj, der skal hjælpe kunderne til at navigere i, hvordan de kan rejse mere bæredygtigt. Det indebærer blandt andet følgende initiativer:
- CO2-beregninger på typiske rejser
- viden om initiativer fra de forskellige flyselskaber
- information om HVO- og SAF-brændstof (biobrændsel)
- viden om CO2-udledning ved eksempelvis direkte fly kontra mellemlandinger
For os er det vigtigt at være i stand til at rådgive vores rejsende bedst muligt i at træffe de rigtige valg på vejen mod en mere ansvarsbevidst rejse.
Delmål 17.3: Mobilisér finansielle ressourcer til udviklingslande
Verdensmål 17 handler om partnerskaber for handling. Ingen kan løse udfordringerne alene, og vi er derfor nødt til at indgå i partnerskaber for at indfri verdensmålene.
Partnerskaber er grundlaget for hele vores virksomhed. Unitas Rejser er ejet af KFUM og KFUK i Danmark, der er en del af verdens største ungdomsbevægelser YMCA og YWCA. Organisationen har til formål at skabe aktiviteter og fællesskaber for børn og unge. Ét af fokusområderne i organisationen er, hvordan det lokale og globale hænger sammen. Børnene lærer om, hvordan de kan tage bæredygtige valg i deres lokalsamfund. De arbejder også med verdensmålene i mange lokalforeninger og på landsplan.
Vores overskud går ubeskåret til KFUM og KFUK i Danmark. Derfor er vi med til at støtte den dagsorden, og vi samarbejder dermed om styrkelse af bæredygtig udvikling (delmål 17.16). Partnerskabet med KFUM og KFUK er socialt bæredygtigt, fordi begge parter får noget ud af det. KFUM og KFUK får økonomisk støtte til at arbejde med deres formål, og Unitas Rejser får et stærkt bagland og en cirkulær økonomi samtidig med, at vores arbejde bliver meningsskabende for medarbejderne.
Partnerskaber på tværs af sektorer er ligeledes vigtige for at kunne indfri verdensmålene inden år 2030. Derfor er vi også meget glade for vores klimapartnerskab med Folkekirkens Nødhjælp, som betyder, at vi kan gøre en langt større forskel for både klima, biodiversitet og mennesker, end hvad vi som rejsebureau kunne gøre alene.
Delmål 17.16: Styrk det globale partnerskab for bæredygtig udvikling
Unitas Rejser stiftede i 2023 et datterselskab i Norge, Unitas Reiser. Det norske selskab er ejet af Unitas Rejser Danmark (51%) og KFUK-KFUM Norge (49%). Overskuddet bliver fordelt mellem ejerne fordelt på ejerandel. Forretningsgrundlaget er som i moderselskabet at betjene NGO-kunder og skoler. Med Unitas Reiser ønsker vi at skabe et globalt partnerskab, hvor vi udbreder og udveksler viden, kompetencer og ressourcer. Ved at styrke NGO- og skolesegmenterne i Norge arbejder vi på at udbrede Unitas Rejsers formål og opnå cirkulær økonomi inden for KFUK og KFUM.
Som Travelife Partner er vi forpligtet til at arbejde aktivt med vores leverandører. I den forbindelse ønsker vi at påvirke dem positivt til bæredygtighed. Vi søger i 2024 om at blive Travelife Certificeret. Det stiller større krav til samarbejdet med kunder, leverandører og samarbejdspartnere. Vi har derfor et mål om fremadrettet at skabe dialog om vores kunders klimaaftryk og opfordre til at arbejde aktivt med bæredygtighed samt forhandle om bæredygtighedsværdien med afsæt i den enkelte leverandør. Dette arbejde fokuserer på delmål 17.16, der handler om globale partnerskaber for bæredygtig udvikling.
Du kan læse meget mere om vores klimaindsats og vores arbejde med FN’s verdensmål i vores ESG-rapport. Rapporten beskriver, hvad vi har gjort indtil videre, og hvad vi ønsker at gøre fremadrettet.
Vil du vide mere om vores arbejde med CSR, bæredygtighed og klimakompensation?
Læs mere om vores arbejde med bæredygtighed ved at klikke på billederne herunder.